Αγέλη ζιφιών στα Νότια παράλια του Νομού Χανίων| φωτο και video

0
1971

Αγέλη ζιφιών κοντά στις νοτιοδυτικές ακτές της Κρήτης, εντοπίστηκε στις 21/8/2019, εν πλω προς Γαύδο με το σκάφος TopLine Πήγασος 23 της Κάβος Σπορ .

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σελίδα της Κάβος Σπορ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

«Ο Ζιφιός (Ziphius cavirostris) είναι ένα κητώδες μέσου μεγέθους με εμφάνιση που θυμίζει ένα μεγάλο και παράξενο δελφίνι με μήκος που φθάνει τα 6 μέτρα (συνήθως 4.5-5.5).

Οι ζιφιοί είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν και να μελετηθούν εξ’ αιτίας του μεγάλου χρόνου κατάδυσής τους (20 έως 80 λεπτά), της «ήσυχης» συμπεριφοράς τους (σχεδόν ποτέ δεν κάνουν άλματα), αλλά και λόγω του ότι αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες του.»

 

Περιγραφή

Θηλυκό ως 8,0 μ., & αρσενικό ως 6,0 μ. Είναι σκουρόχρωμο κήτος & συχνά με άσπρες γρατσουνιές. Έχει ανοιχτόχρωμο κεφάλι, ραχιαίο πτερύγιο αρκετά μικρό και αρκετά πίσω από το μέσο του σώματος. Το ενήλικο αρσενικό φέρει ένα ζευγάρι κοντόχοντρα, κωνικά και προεξέχοντα δόντια στην κάτω σιαγόνα, η οποία επίσης προεξέχει της άνω. Ουρά χωρίς καθόλου σχισμή ή με ελαφριά και ακανόνιστη στένωση.

O Ζιφιός έχει ένα συμπαγές αλλά μακρύ σώμα, χαρακτηριστικό της οικογένειας Ziphiidae. Το ρύγχος και το πεπόνι δεν είναι ευδιάκριτα, το πεπόνι όμως μπορεί να είναι μεγαλύτερο στα ενήλικα αρσενικά. Το ρύγχος είναι καμπυλωτό. Ο Ζιφιός έχει δύο αυλακώσεις στον λαιμό σε σχήμα V. Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του είδους είναι μια ελαφρά κοιλότητα στην κορυφή του κεφαλιού, η οποία παρατηρείται πιο εύκολα σε μεγαλύτερα άτομα. Το ραχιαίο πτερύγιο είναι παλινδρομικό, μικρό και τοποθετημένο αρκετά πίσω. Η ουρά είναι μεγάλη και δεν παρουσιάζει πάντα μια κεντρική εγκοπή. Τα πτερύγια είναι μάλλον μικρά και μπορούν να είναι κρυμμένα σε πλάγιες κοιλότητες που ονομάζονται τσέπες, προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη υδροδυναμική κολύμβηση.

 

Συστηματική Ταξινόμηση:

Συνομοταξία: Χορδωτά(Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά(Mammalia)
Τάξη: Κητώδη
Υποτάξη: Οδοντοκήτη
Οικογένεια: Ziphiidae
Γένος: Ziphius
Είδος: Z. cavirostris

Ο Ζιφιός είναι ίσως το κητώδες το οποίο παρουσιάζει την μεγαλύτερη ποικιλία χρωματισμών, κυμαίνονται από σκούρο γκρι (κυρίως σε ενήλικα αρσενικά) έως κοκκινωπό καφέ (κυρίως σε θηλυκά). Μπορεί να έχει δύο πιο ανοιχτόχρωμες περιοχές γύρω από το κεφάλι και στην κοιλιά. Το κεφάλι και τμήμα της πλάτης μπορεί να είναι εντελώς λευκά στους ενήλικες. Τα μάτια περιβάλλονται από σκούρο χρωματισμό. Τα μεγαλύτερα άτομα εμφανίζουν περισσότερες αμυχές, και κυκλικά σημάδια, τα οποία μπορεί να οφείλονται σε μικρούς καρχαρίες.Συνομοταξία: Χορδωτά(Chordata)

Οι Ζιφιοί, δεν είναι φάλαινες, ανήκουν στην υπόταξη των οδοντοκητών και διαθέτουν 2 κωνικά και εμπρόσθια δόντια στο πρόσθιο τμήμα της κάτω γνάθου. Είναι ορατά μόνο στα ενήλικα αρσενικά και στα μεγαλύτερα άτομα, στα οποία τα δόντια μπορούν να φαίνονται έξω από το στόμα.

Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών. Το μέγιστο μήκος είναι περίπου 7 μέτρα και το μέγιστο βάρος είναι περίπου 3.000 κιλά. Τα νεογνά έχουν μήκος μεταξύ 2,3 και 2,7 μέτρων και ζυγίζουν μεταξύ 250 και 300 kg.

ΠΗΓΗ: ΑΡΙΩΝ( ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΗΤΩΔΩΝ)