Αμερικανός Πρέσβης στο ΣΚΑΪ: Πιο δραστήρια από ποτέ η βάση της Σούδας

0
281

Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, μίλησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες» και την δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και για το ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο κ. Πάιατ απάντησε σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τον αναβαθμισμένο ρόλο της βάσης της Σούδας, αλλά και για το ενδεχόμενο μεταφοράς σε αυτήν των εγκαταστάσεων από τη βάση Ινσιρλίκ της Τουρκίας.

Όπως αναλυτικά είπε ο Αμερικανός Πρέσβης:

«Για το ζήτημα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ευτυχώς έχω συναδέλφους που εργάζονται σε αυτό καθημερινά και θα το αφήσω σε εκείνους. Αλλά, σε αυτή τη σύγκριση ανάμεσα στο Ινσιρλίκ και τη Σούδα, είναι δύο πράγματα που δε μπορούν να συγκριθούν. Και δεν αντικαθιστά το ένα το άλλο ούτε αποτελούν εναλλακτικές. Αλλά, αυτό που θα έλεγα είναι ότι πρώτον, είμαστε υπερβολικά ευγνώμονες για την υποστήριξη που η ελληνική κυβέρνηση μας παρέχει μέσα από τον κόλπο της Σούδας.

Είναι μία απαραίτητη εγκατάσταση όσον αφορά τις επιχειρήσεις του έκτου Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στην γειτονική περιοχή. Με την εκστρατεία ενάντια στον ISIS στη Βόρεια Αφρική, με την εκστρατεία για την καταστροφή του Χαλιφάτου στη Συρία, η Σούδα είναι περισσότερο δραστήρια από όσο έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό, έχουμε έναν πολύ υψηλό ρυθμό στρατιωτικών επιχειρήσεων εκεί, τόσο στην πλευρά της Αεροπορικής βάσης όσο και σε εκείνη της Ναυτικής Βάσης.

Και δε θα μπορούσαμε να το κάνουμε χωρίς την υποστήριξη και τη συνδρομή που μας παρέχουν οι Ελληνικές Στρατιωτικές Δυνάμεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, ένα μεγάλο ευχαριστώ. Δεν υπάρχει καμία σκέψη να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις κάπου αλλού, είτε στο Ινσιρλίκ στην Τουρκία, είτε στη αεροπορική βάση του Ράμσταιν στη Γερμανία είτε εδώ στην Ελλάδα.

Αλλά υπάρχει ένα πολύ σημαντικό έγγραφο το οποίο δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το δικό μας Πεντάγωνο, την Στρατηγική Εθνικής Άμυνας. Ήταν η πρώτη φορά στα δέκα χρόνια που η Αμερική δημοσίευσε αυτή τη Στρατηγική, τη μη απόρρητη εκδοχή της.

Αξίζει να διαβαστεί, γιατί ένα από τα πράγματα που υπογραμμίζει είναι η σπουδαιότητα των ευρωπαϊκών μας σχέσεων, η σπουδαιότητα του να χτίσουμε συμμάχους – κλειδιά στην Ευρώπη και η Ελλάδα είναι οπωσδήποτε ένας από αυτούς. Εάν κοιτάξετε το τρέχον περιβάλλον ασφαλείας, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά του, είναι η έλλειψη προγνωσιμότητας.

Και η Έκθεση, η Στρατηγική για την Εθνική Άμυνα, δίνει έμφαση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αντίπαλες δυνάμεις, με ένα τρόπο που δεν είχαμε ξαναδεί για μεγάλο διάστημα.

Κατονομάζει τόσο την Κίνα όσο και τη Ρωσία, αλλά κάνει λόγο επίσης για το πώς πρέπει να εργαστούμε με τους συμμάχους μας, ώστε να αναπτύξουμε ευελιξία. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε πολύ αποτελεσματικά με τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, γιατί είστε ο ορισμός της ευελιξίας».

Πηγή: ΣΚΑΙ