Αναστασιάδης: Όραμα η Κύπρος να γίνει πραγματικά ανεξάρτητο κράτος και όχι προτεκτοράτο

0
39

Ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, τις τύχες του οποίου θα διαχειρίζονται οι νόμιμοι κάτοικοι του νησιού, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, είναι το όραμά του, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζοντας ετοιμότητα να συνεχίσει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Στην ομιλία του σε εκδήλωση που έγινε χθες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία για την καταδίκη της τουρκικής εισβολής ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι σήμερα ένα σύγχρονο κράτος, πλήρες μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, δεν χρειάζεται τα αναχρονιστικά συστήματα των εγγυήσεων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση των ανησυχιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων όπως έχουν διαμορφωθεί μέσα από τα πικρά διδάγματα της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι 43 χρόνια μετά, σήμερα ένα μέρος της πατρίδας μας θρηνεί, ένα άλλο πανηγυρίζει.» Εμείς θρηνούμε τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τις πατρογονικές εστίες, τους χώρους λατρείας και τα μνημεία της δικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάποιοι εκ των συμπατριωτών μας και κυρίως η Τουρκία πανηγυρίζουν γιατί με το πρόσχημα της αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης εισέβαλε και εκτόπισε 167.000 Ελληνοκύπριους, δολοφόνησε χιλιάδες, άφησε πέρα των 1.500 αγνοουμένων ενώ συνεχίζει με την παρουσία 40.000 στρατού να κατέχει παράνομα το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας». Συνεχίζει, πρόσθεσε, να παραβιάζει όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όλες τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και κάθε αρχή διεθνούς δικαίου.

Θα ήταν, συνέχισε, ασύγγνωστα ανιστόρητος αν δεν αναφερόταν στα όσα προηγήθηκαν της εισβολής και στην αμφισβήτηση της νομιμότητας που σαν συνεπακόλουθο έφερε τον αδελφοκτόνο διχασμό, τον οποίο εκμεταλλεύτηκε η ελληνόφωνη χούντα των Αθηνών για να διαπράξει το εγκληματικό πραξικόπημα.

Το Κραν Μοντανά, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπήρξε ένας ακόμη σταθμός στη μεγάλη μας πορεία για την επίλυση του Κυπριακού. Σε καμιά όμως περίπτωση, πρόσθεσε, δεν είναι το τέλος όπως δηλώνουν εκείνοι που επιθυμούν να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών τους.

Θέλω να καταστήσω σαφές, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι δεν επιθυμούμε να μετατραπούμε σε προτεκτοράτο της όποιας τρίτης χώρας. Αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία και κυριαρχία μας για όλους ανεξαίρετα τους Κύπριους.
 Μπορεί οι εξελίξεις να μας απογοήτευσαν προσωρινά, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσουν στη μοιρολατρία και στην εγκατάλειψη της προσπάθειας. Αυτή, είπε, είναι η μεγάλη υπόσχεση προς όσους έδωσαν τη ζωή τους, προς όσους αγωνίστηκαν για αυτό τον τόπο, προς όσους χάθηκαν και βασανίστηκαν και αυτός ήταν και θα παραμείνει ο στόχος «τον οποίο απαρασάλευτα θα διεκδικούμε».

Πηγή Protothema.gr