Χανιά: Ανοίγει νέες προοπτικές η ίδρυση Ινστιτούτου Πετρελαϊκών Ερευνών (φώτο & video)

0
160

Η επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΠΕ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού  Έρευνας και  καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη.

Η ίδρυση του νέου Ινστιτούτου είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με σκοπό την ανίχνευση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, καθώς και τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η ίδρυση του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιώργος Σταθάκης «έχει σαν βασικό στόχο να στηρίξει την έρευνα γύρω από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων τις περιβαλλοντικές και άλλες πλευρές αυτών των εγχειρημάτων και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να υπάρξει προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα.»

Publiée par Kriti24 sur Lundi 21 janvier 2019

 

Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε επίσης πως μέσα στον επόμενο μήνα θα κυρωθούν από την Βουλή οι συμβάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, είπε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, η λειτουργία στα Χανιά, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ενός Ινστιτούτου που θα παράγει καινοτομία σχετικά με την ανίχνευση, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση των νέων κοιτασμάτων αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη.
Ο κ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε την απόφαση «θετική πρωτοβουλία» καθώς θα επιτηρείται και θα εκφέρεται εμπεριστατωμένη γνώμη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις έρευνες μέχρι την εξόρυξη, την αποθήκευση, την επεξεργασία και τη διάθεση των υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης ενώ έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα με πολλαπλά οφέλη στο ερευνητικό, οικονομικό αλλά και στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.
«Το υπό ίδρυση Ινστιτούτο αναδεικνύει τη δυναμική του νησιού. Τη δυνατότητά του να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο μέσα από τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αλλά και μέσα από διακρατικά και ευρωπαϊκά έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Μεσογείου», σημείωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Νεκτάριος Ταβερναράκης, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία η ίδρυση του Ινστιτούτου σε έναν τομέα έρευνας που έχει σημαντικό οικονομικό και γεωπολιτικό ενδιαφέρον για την χώρα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Νατιοανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα είναι το μοναδικό Ινστιτούτο της Ελλάδας στον τομέα αυτό, αλλά όχι μόνο. Γι αυτό πιστεύουμε ότι οι υπηρεσίες που θα προσφέρει θα είναι πάρα πολύ σημαντικές και στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στις χώρες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Η δραστηριότητα του Ινστιτούτου θα έχει 3 κύριες κατευθύνσεις.
Η πρώτη κατεύθυνση θα αφορά την έρευνα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Η δεύτερη την έρευνα που αφορά την αξιοποίηση της
Η τρίτη θα αφορά την έρευνα σχετικά με την αντιμετώπιση των όποιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος δήλωσε:

«Σημαντική ημέρα τόσο για το ΙΤΕ, όσο και για το Πολυτεχνείο Κρήτης. Για το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι πολύ σημαντικό τόσο από πλευράς έρευνας, αφού εκτελείται ένας μεγάλος αριθμός ερευνητικών έργων που σχετίζονται με το πετρέλαιο, είτε έχει να κάνει με την εξόρυξη, καθώς επίσης επειδή λειτουργούμαι στο Πολυτεχνείο ένα διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Έτσι και τα δυο ιδρύματα θα μπορέσουν να συνεργαστούν».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Η Οικονομία της Γνώσης οικοδομείται βήμα προς βήμα και συστηματικά. Το νέο Ινστιτούτο στα Χανιά θα λειτουργήσει ως πόλος προσέλκυσης των επιστημονικών δυνάμεων της χώρας και της διασποράς και ιδρύεται μέσα σε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον από την άποψη της χρηματοδότησης: Ήδη με ποσό που ξεπερνά τα 170 εκ. € υποστηρίζονται από τον Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ ερευνητικές δράσεις που αφορούν την Ενέργεια και το Περιβάλλον. Μεταξύ άλλων έχει προβλεφθεί η προμήθεια σύγχρονου ερευνητικού σκάφους που θα ενισχύσει τη θαλάσσια έρευνα από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)».