Χανιά: Ένας δρόμος στην παλιά πόλη που δεν υπάρχει πια| φωτο

0
143

Γράφει ο Μανώλης Μανούσακας

Ενας δρόμος που δεν υπάρχει πια. Για την ακρίβεια έχει μετατοπιστεί ανατολικότερα μετά τη γωνία του πρώτου σπιτιού που φαίνεται αριστερά. Πρόκειται για την οδό Ριανού, εκεί που διασταυρώνεται με την Καλλεργών πίσω από τα Νεώρια.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι η μοναδική που δείχνει αυτό το δρόμο πριν τη ρυμοτόμησή του κι έχει τραβηχτεί από Γερμανό στρατιωτικό μετά τους βομβαρδισμούς.

Επειδή τα κτήρια αυτού του δρόμου είχαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ερειπωθεί, αποφασίστηκε το 1947 η άμεση εφαρμογή εκεί του ρυμοτομικού Δοξιάδη. Με εξαίρεση το πρώτο σπίτι που ήταν σε καλή κατάσταση και κρατήθηκε ως έχει (δείχνοντας και την πορεία του παλιού δρόμου) τα υπόλοιπα κατεδαφίστηκαν, ο δρόμος απέκτησε «τεθλασμένη» πορεία και μετατοπίστηκε ανατολικά.

Στην παλιά του θέση κτίστηκαν οι 2 «πολυκατοικίες των βομβόπληκτων» (το 1949) αλλοιώνοντας τον πολεοδομικό ιστό της μεσαιωνικής πόλης στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ γύρω ο παλιός ιστός συνεχίζει να υπάρχει.

Μία από τις πολλές ασυνέχειες που δημιούργησε στην περιοχή της Σπλάντζιας η αποσπασματική εφαρμογή του «σύγχρονου» τότε ρυμοτομικού…

Από την σελίδα Χανιά Παλιές Φωτογραφίες – Hania Old Photos