Χανιά: Ο μοναδικός Νομός στο νησί, που η Πυροσβεστική δεν έχει γερανοφόρο όχημα

0
130

Άμεση προβάλει η ανάγκη τα Χανιά να αποκτήσουν επιτέλους ξανά το καλαθοφόρο γερανοφόρο όχημα, το οποίο είχαν στη διάθεσή τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις του Νομού, αλλά το έχασαν λόγω μίας βλάβης που υπέστη το 2012 και έκτοτε δεν έχει ακόμη(!!!) επισκευαστεί, αν και έχουν περάσει περισσότερα από 7 χρόνια.

Η ανάγκη να εφοδιαστεί η Πυροσβεστική υπηρεσία Χανίων με αυτό το όχημα, διεφάνη για μία ακόμη φορά στην πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής, σε κατάστημα στο κέντρο της πόλης των Χανίων.

Η ανεπίσημη δικαιολογία της υπηρεσίας είναι ότι το όχημα δεν επισκευάζεται, καθώς έχει πολύ υψηλό κόστος.

Παρόλα αυτά είναι ανεπίτρεπτο ένας ολόκληρος Νομός, με τόσα επικίνδυνα σημεία κυρίως εντός της πόλης(υψηλά κτήρια, παλιά πόλη κλπ) να παραμένει ο μοναδικός στην Κρήτη χωρίς οι πυροσβεστικές του δυνάμεις να διαθέτουν αυτό το απαραίτητο εργαλείο για την κατάσβεση ανάλογων με τη χθεσινή πυρκαγιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να έρθει στα Χανιά, το αντίστοιχο όχημα από το γειτονικό Ρέθυμνο, απαιτείται τουλάχιστον μία ώρα, χρόνος πολύτιμος για την αντιμετώπιση πυρκαγιών όπως η χθεσινή ή αυτή που κατέστρεψε πριν δύο χρόνια, το κτήριο που στεγάζε το Πολεμικό Μουσείο Χανίων.

Μετά από προσπάθειες του πρώην Περιφερειάρχη των Πυροσβεστικών δυνάμεων Κρήτης κ. Γιάννη Μαραγκάκη και με τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη , εξασφαλίστηκε στο νέο ΕΣΠΑ κονδύλι 1,5 εκ. ευρώ περίπου, για τον εκσυγχρονισμό, με την αγορά νέων πυροσβεστικών οχημάτων, της Υπηρεσίας στο νησί.

Σε αυτό το πρόγραμμα προβλέπεται και η αγορά ενός σύγχρονου κλιμακοφόρου οχήματος, με βραχίονα ύψους 20 μ., για τις ανάγκες των Χανίων, αξίας 400.000 ευρώ.

Μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αγορά του νέου κλιμακοφόρου, τα Χανιά θα αναγκάζονται όποτε παραστεί ανάγκη να ζητούν τη συνδρομή του οχήματος από το Ρέθυμνο, με ότι αυτό συνεπάγεται, κυρίως εξαιτίας του χρόνου που απαιτείται για την άφιξη του.