Χανιά: Οι έμποροι έβγαλαν «κόκκινη κάρτα» στο συνεχόμενο ωράριο| φωτο

0
1227

Η αγορά δεν ανταποκρίθηκε τελικά στην προτροπή της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, να εφαρμόσει πιλοτικά μέχρι τις 28 Μαρτίου, συνεχόμενο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. 

Το νέο προτεινόμενο συνεχές ωράριο, φαίνεται να το αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφυλακτικότητα και δυσπιστία η  πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου, παρά το γεγονός πως στη σχετική έρευνα που είχε διενεργήσει το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου πριν τις γιορτές, σε ποσοστό 58%, οι έμποροι δήλωσαν θετικοί στο να εφαρμόσουν, πιλοτικά συνεχές ωράριο. 

Σήμερα Τρίτη, δεύτερη ημέρα εφαρμογής του συνεχόμενου ωραρίου, τα περισσότερα καταστήματα σύμφωνα με πληροφορίες, λειτούργησαν με το παλιό ωράριο, ανοίγοντας στις 9:00 πρωί και κλείνοντας μετά τις 20:30 το βράδυ(σύμφωνα με το προτεινόμενο ωράριο θα έπρεπε να ανοίξουν στις 10:00 και να κλείσουν στις 19:00).

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι πιο γνωστοί εμπορικοί δρόμοι της πόλης, στις 20:30 το βράδυ ήταν ακόμη με φώτα, καθώς παρέμεναν ανοικτά σχεδόν στο σύνολό τους τα εμπορικά καταστήματα.

Ενδεικτική είναι η εικόνα από τις οδούς Τσουδερών, Μουσούρών, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Δημοκρατίας, Πλαστήρα αλλά και στην οδό Τζανακάκη, το βράδυ της Τρίτης, όπως δείχνουν και οι σχετικές φωτογραφίες. 

Το ΕΒΕ Χανίων, με αφορμή «τις σφοδρές και πολλές αντιδράσεις εμπόρων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει ότι «το προτεινόμενο για τρεις μήνες ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο ΔΕΝ είναι δεσμευτικό, αλλά προαιρετικό. Ο κάθε έμπορος μπορεί να κρίνει ποιο ωράριο τον εξυπηρετεί καλύτερα να ακολουθήσει (το παλιό ή το νέο) μέσα στο πλαίσιο του νόμου».

Η πρώην Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και μέλος του νυν ΔΣ, κα. Ιωάννα Μπινιά με ανάρτησή της καλεί τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιώργο Τοπολιανάκη, να αποσύρει άμεσα το προτεινόμενο ωράριο και να επαναφέρει το παλιό, ζητώντας συγνώμη από τον εμπορικό κόσμο και το καταναλωτικό κοινό, για την αναστάτωση που του προκάλεσε:

Όπως γράφει χαρακτηριστικά:

Τίμιο και ηθικό είναι να ζητήσει ο πρόεδρος συγνώμη από τους καταναλωτές και από τους συναδέλφους μας εμπόρους που δημιούργησε αυτό το τεράστιο μπέρδεμα με το τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα μαγαζιά .Οι έμποροι σήμερα κατά το 98 τοις εκατό των συναδέλφων μικρών εμπόρων απάντησαν όχι και γύρισαν την πλάτη στο ωράριο του και τήρησαν το κανονικό παλιό κατά αυτόν ωράριο . Και να ανακοινώσει δημόσια ότι τα καταστήματα τηρούν το κανονικό ωράριο για μην έχουμε και άλλη χασούρα .

Το κατάστημα πάντως του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, σε αντίθεση με τα περισσότερα καταστήματα είχε κλείσει από τις 19:00, καθώς ο κ. Τοπολιανάκης, εφάρμοσε το προτεινόμενο συνεχόμενο ωράριο.