Χανιά: «Πέρασε» κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2019

0
57

Παρά την καταψήφιση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους της Δημοτικής Αρχής ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2019, κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασαν οι δημοτικές παρατάξεις «η κοινωνική μέριμνα είναι… απούσα», ενώ το σχέδιο που κατατέθηκε έγινε μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ύψους 106.300.000 ευρώ, προσαρμοσμένο στα πλαίσια της εποχής, με αναπτυξιακό χαρακτήρα,  καθώς προβλέπει πάνω από 20 εκ.ευρώ για επενδύσεις, ενώ οι κοινωνικές δαπάνες ξεπερνούν τα 5,5 εκ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Γιάννης Μαράκης, μολονότι όπως είπε κατά την εισήγησή του είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως «ισοσκελισμένο και ρεαλιστικός», συμπληρώνοντας ωστόσο πως θα υπάρξει αναθεώρηση από το 2019.

Ως «ταξικό, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Παρατηρητηρίου, που απαλλάσσει τους πλούσιους και βαραίνει τους φτωχούς χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο κ. Σεραφείμ Ρίζος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα λόγια του κ. Γιάννη Σαρρή, ο οποίος επισήμανε ότι δεν δίνεται βαρύτητα στην ενίσχυση και βοήθεια των ευπαθών ομάδων πληθυσμού 

Ο κ. Νίκος Παπαντωνάκης ανέφερε μεταξύ άλλων, πως ο προϋπολογισμός του Δήμου δεν είναι τίποτε άλλο από εφαρμογή… μνημονιακών πολιτικών, καταλήγοντας πως «το ρεαλιστικό του προϋπολογισμού θα το δείξει η… “νεκροψία».

Η κα Νάνσυ Αγγελάκη, μίλησε για έργα που ναι μεν καταγράφονται, αλλά δεν υλοποιούνται, επισημαίνοντας παράλληλα πως για άλλη μια φορά γίνεται εγγραφή 500.000 για τη Δημοτική Αγορά χωρίς το έργο να έχει ξεκινήσει.

Τέλος ο κ. Άρης Παπαδογιάννης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως σχέδιο χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης και χωρίς κοινωνικό προσανατολισμό, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική της Δημοτικής Αρχής ήταν φορομπηχτική και εισπρακτική και τωρα επιχειρείται τώρα να εμφανιστεί κοινωνικά ευαίσθητη.