Χανιά: Πως σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη τη σύσκεψη που έγινε για τις ζημιές στην παραγωγή του Νομού

0
111

Για την ευρεία σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις καταστροφές που έχουν υποστεί στην παραγωγή τους  οι αγρότες του Νομού, από το δάκο και την πρόσφατη κακοκαιρία, έγραψε στη σελίδα της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η βουλευτής Χανίων της ΝΔ κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε:

Σήμερα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στρατάκου. Κεντρικό θέμα της σύσκεψης ήταν η καταστροφή του ελαιοκάρπου λόγω του δάκου όπως και η καταστροφή θερμοκηπιακών καλλιεργειών εξαιτίας των τελευταίων ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή του Σελίνου.

Ήταν μία εξαιρετικά εποικοδομητική σύσκεψη. Οι εκπρόσωποι των αγροτικών παραγωγικών τάξεων, που είναι αυτοί που επλήγησαν από τις σχετικές καταστροφές, είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν σε όλους εμάς αλλά και στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το μέγεθος του προβλήματος.

Θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να αποζημιωθούν, ενώ είναι σημαντικό να πάρουμε από τώρα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στην αγροτική παραγωγή τις επόμενες χρονιές.

Πρέπει να κάνουμε πράγματα από την αρχή και ένα-ένα λιθαράκι να το βάζουμε στη σωστή θέση. Βασική μας κατεύθυνση:

1. Να σχεδιάσουμε πολιτική διατήρησης της υψηλής ποιότητας παραγωγής του Κρητικού λαδιού. Είναι ένα ιδιαίτερο θέμα το οποίο θέλει συστηματική προσέγγιση.

2. Να θωρακίσουμε επιστημονικά τη νέα αυτή πολιτική από πλευράς ποιότητας χρήσης και απόδοσης των κατάλληλων φυτοφαρμάκων.

3. Να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τεκμηριώνοντας επιστημονικά την ιδιαιτερότητα της Κρήτης, σε σχέση με άλλες περιοχές της Ευρώπης που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.