Χανιά: Στο φαράγγι των Μεσαυλίων εκκολάφτηκε φέτος ο πρώτος νεοσσός γύπας (φώτο)

0
242

Εκκολάφτηκε εφέτος στο φαράγγι Μεσαυλίων στα Χανιά ο πρώτος νεοσσός γύπας.

«Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζω τον πρώτο νεοσσό γύπα (όρνεο) που εκκολάφτηκε εφέτος στο φαράγγι Μεσαυλίων Χανίων», αναφέρει σε σημερινή του ανάρτηση ο Βαγγέλης Δεσποτάκης, που αποτύπωσε την εικόνα στις φωτογραφίες του.

Οπως επισημαίνει «τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκκολαφτούν τουλάχιστον ακόμα πέντε νεοσσοί. Σε λίγο καιρό η νέα γενιά γυπών θα πετά ψηλά-περήφανα, στον ουρανό, καθαρίζοντας την φύση από τα ψοφίμια».

Σύμφωνα με το ornithologiki.gr, «το μεγάλο και βαρύ αρπακτικό έχει άνοιγμα φτερούγων 260 εκ και μήκος σώματος 97-104 εκ. Όταν κουρνιάζει διακρίνεται χαρακτηριστικά το γυμνό από φτερά κεφάλι του με το κολάρο από λογχοειδή κοντά φτερά στη βάση του λαιμού. Συνήθως τα Όρνια γυροπετούν σε μεγάλους, αργούς κύκλους, εκμεταλλευόμενα τα θερμά ανοδικά ρεύματα αέρα, ώστε να κερδίσουν ύψος και κατόπιν πλανάρουν με ακίνητες φτερούγες (παθητική πτήση) διασχίζοντας έτσι μεγάλες αποστάσεις.

Το Όρνιο τρέφεται με ψοφίμια κτηνοτροφικών ζώων μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους. Προτιμά κυρίως τα μαλακά μέρη των νεκρών ζώων, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα εντόσθια.

Η οξεία του όραση, οι πτητικές του συνήθειες και κυρίως η αγελαία του συμπεριφορά το βοηθούν να εντοπίζει τα πτώματα πριν τη σήψη, γεγονός ιδιαίτερα ωφέλιμο σε θερμά κλίματα όπου τα νεκρά ζώα αποτελούν εστίες μόλυνσης. Μία ομάδα από 60-80 Όρνια μπορεί να καταναλώσει ένα κουφάρι προβάτου μέσα σε πέντε με 10 λεπτά ή ένα μεγάλο οπληφόρο (αγελάδα, άλογο κλπ.) σε τρεις με τέσσερις ώρες. O χώρος αναζήτησης τροφής εκτείνεται συνήθως σε ακτίνα 30-40 χλμ, αλλά μπορεί να φθάσει και μέχρι τα 200-300 χλμ.

Σημαντικότερη απειλή για το Όρνιο θεωρείται η εγκατάλειψη της νομαδικής κτηνοτροφίας αφού αυτό σημαίνει ότι μειώθηκαν και τα πτώματα των αιγοπροβάτων που αποτελούσαν τροφή του είδους. Αλλες απειλές για το Όρνιο είναι το παράνομο κυνήγι και η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων».