Χανιά: Θετικοί οι Δήμοι για τη φιλοξενία προσφυγόπουλων | φώτο και video

0
129

Το θέμα της φιλοξενίας ανηλίκων προσφυγόπουλων απασχόλησε την συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Δημαρχείο Χανίων, με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν εκτός από τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, οι Δήμαρχοι Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, Καντάνου-Σελίνου Αντώνης Περράκης και η αρμόδια αντιδήμαρχος του Δήμου Αποκορώνου Αργυρώ Μπενάκη. Επίσης συμμετείχαν οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Χανίων και Πλατανιά καθώς και ο εντεταλμένος σύμβουλος Πλατανιά Ευτύχης Μαυρογένης. Από το Δήμο Κισάμου συμμετείχαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού και πρόεδρος Ποιότητας ζωής του Δήμου Κισάμου κ.Γιώργος Χαχλάκης συνοδευόμενος από τον εντεταλμένο αντιδήμαρχο Κισάμου κ. Αντώνη Σταθόπουλο.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά την διάρκεια της συνάντησης τόνισε πως το θέμα της δημιουργίας δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων είναι ένα ζήτημα που χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης. Όπως σημείωσε ήδη στην χώρα μας βρίσκονται 4.800 ανήλικα παιδιά, ενώ οι ροές αυξάνονται δραματικά. Μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο πέρασαν στην Ελλάδα 500 παιδιά κυρίως αγόρια, έφηβοι πάνω από 14 ετών. «Οι οικογένειες των παιδιών αυτών αναζητούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους κυρίως αγόρια στην κεντρική Ευρώπη. Εάν ήταν κορίτσια το πιαθανότερο θα ήταν να έπεφταν θύματα κακοποίησης. Στη Μόρια αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 1000 παιδιά, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης» σημείωσε μεταξύ άλλων η Δόμνα Μιχαηλίδου περιγράφοντας με αριθμούς την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας. 

Publiée par ΧΑΝΙΑ LIVE TV sur Samedi 12 octobre 2019

 

Στην συνέχεια η Υφυπουργός αναφέρθηκε στον τρόπο που λειτουργούν οι δομές φιλοξενίας και δήλωσε πως στην Κρήτη θα μπορούσε να αναλάβει την διαχείριση των δομών η Αναπτυξιακή. Όπως είπε οι πιο σωστές δομές είναι οι ξενώνες οι οποίοι δεν θα φιλοξενούν περισσότερα από 40 παιδιά. Τέτοιες δομές όπως για παράδειγμα παλιές μονοκατοικίες υπάρχουν σε όλη την επικράτεια, αντίθετα δεν υπάρχει καμία στην Κρήτη, πλην μιας που λειτούργησε στα Ανώγεια φιλοξενώντας 26 παιδιά, η οποία όμως έκλεισε. 

Οι δομές στην Κρήτη

Σύμφωνα με τα όσα είπε η υφυπουργός, σε κάθε νομό της Κρήτης προβλέπεται να φιλοξενηθούν μάξιμουμ 100 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα. Για κάθε παιδί η χρηματοδότηση είναι υψηλή και φτάνει τα 68€. την ημέρα. Το κόστος ανά ωφελούμενο και ημέρα είναι για στέγαση σε ιδιόκτητο κτίριο και σε ενοικιαζόμενο κτίριο, 68 ευρώ για παιδί άνω των 10 ετών και 67 ευρώ για παιδί κάτω των 10 ετών. Για στέγαση σε παραχωρημένο κτίριο το κόστος είναι 64,5 ευρώ για παιδί άνω των 10 ετών και 63,5 ευρώ για παιδί κάτω των 10 ετών.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους πρότεινε να βοηθήσει ο Δήμος Χανίων με τις δυνατότητες που έχει τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού, για να καλυφθεί το τεχνικό κομμάτι που χρειάζεται. Παράλληλα εξέφρασε και την επιθυμία του να φιλοξενήσει τα παιδιά στις δομές. «Θέλουμε να υποστηρίξουμε αυτή την σημαντική διαδικασία βοήθειας και αυτά τα παιδιά να βρουν ένα σπίτι. Σήμερα έγινε η πρώτη συζήτηση, το πρόγραμμα είναι ήδη ενεργό. Οι πρώτες δομές στην Κρήτη αναμένεται να είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν τα προσφυγόπουλα  το 2021». 

Publiée par ΧΑΝΙΑ LIVE TV sur Samedi 12 octobre 2019