Δύο νεαρούς Γύπες περιέθαλψαν οι εθελοντές Κρήτης του ΕΚΠΑΖ

0
87

Δύο νεαρά Όρνια (Γύπες ή Σκάρες) παρέλαβαν οι εθελοντές Κρήτης του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) χθες 1η Οκτωβρίου.

1-10-gipas-vrachasi-kostis-papadakisΤον πρώτο εντόπισαν το πρωί περαστικοί στον δρόμο από Σεληνάρι -Βραχάσι. Άνδρες της Δ/νσης Δασών Λασιθίουκαι συγκεκριμένα οι δασοφύλακεςΚωστής Παπαδάκης και Ανδρέας Κικιβαράκηςτον έπιασαν και μας τον έφεραν. Είναι πιθανότατα δηλητηριασμένος και γεμάτος εξωπαράσιτα –δείγμα χαμηλού ανοσοποιητικού.

1-10-gipas-vrachasi

 

Ο δεύτερος νεαρός Γύπας ήταν πολύ τυχερός. Λόγο απειρίας κάποιο ρεύμα αέρος τον έριξε στα ανοιχτά!!! στην θάλασσα στο Μαριδάκι. Τον εντόπισε και τον γλίτωσε από βέβαιο θάνατο ο κος Ζαχαρίας Καμαράτος. Στην παραλαβή και την μεταφορά του ζώου ήταν πραγματικά πολύτιμη η βοήθεια του Ομοσπονδιακού Θηροφύλακακ. Γιώργου Μεραμβελιωτάκηoοποίος ξεκίνησε από το Τυμπάκι και πήγε στο Μαριδάκι για να παραλάβει το ζώο που βρισκόταν σε κίνδυνο. Και τα δυο πουλιά πήραν την κατάλληλη αγωγή και φροντίδα και είναι ήδη καλύτερα.

1-10-gipas-maridaki-2

 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσους βοηθάνε σε αυτές τις περιπτώσεις: τους πολίτες πρώτα –πρώτα που ενημερώνουν έγκαιρα όταν βλέπουν τα ζώα σε ανάγκη αλλά ιδιαιτέρως την Δ/νση Δασών Λασιθίουγια την άμεση παρέμβαση όποτε παραστεί ανάγκη, την Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, τον Κυνηγετικό Σύλλογο Τυμπακίουκαι φυσικά την Δ/νση Δασών Ηρακλείου που βοήθησε όσο μπορούσε και στις δύο περιπτώσεις αλλά και όποτε της ζητηθεί. Χάρηστην εξαιρετική συνεργασία όλων τους έχουν σωθεί δεκάδες πουλιά τα τελευταία χρόνια και ειδικά στην περίπτωση των Γυπών η Κρήτη μπορεί να καμαρώνει ότι έχει τον τελευταίο καλό πληθυσμό στην Ελλάδα.

1-10-gipas-vrachasi-2

Να θυμίσουμε ότι το ΕΚΠΑΖ τα τελευταία 4 χρόνια έχει πραγματοποιήσει στην Κρήτη τρεις μεγάλες απελευθερώσεις Γυπών όπου έχουν ενταχθεί στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης 28 Γύπες.

Για το ΕΚΠΑΖ,

Ιωάννα Κελεσή

Υπεύθυνη για τους εθελοντές στην Κρήτη

Τηλ. 6944460869

f/b : ΕΚΠΑΖ – Εθελοντές και Φίλοι Κρήτης

https://www.facebook.com/groups/268412689980238/