ΕΙΥΗ: Στο πλευρό των εργαζομένων του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ηρακλείου

0
21

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου διαμαρτύρεται για τις συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ηρακλείου και στηρίζει τον αγώνα τους για αξιοπρεπείς όρους δουλειάς.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ηρακλείου ήρθαν αντιμέτωποι με συνθήκες που δεν τους επέτρεψαν να εργαστούν στα πόστα τους, με κύρια ευθύνη της εταιρεία-εργολάβο Waste Solutions.  Μάλιστα οι προϊστάμενοι της εταιρείας θέλησαν να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να μαζεύουν  υλικά έξω από το εργοστάσιο… στους 7οC, στο κρύο  και στον αέρα!

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι το πρωί του Σαββάτου ξεκινώντας την βάρδια τους βρήκαν μπροστά τους άδειο από υλικό το εργοστάσιο . Η εταιρία σε συνεννόηση με  την ΈΕΑΑ και τον Δήμο Ηρακλείου είχε προγραμματίσει να  μην μπαίνει υλικό για όλη την εβδομάδα έτσι ώστε να αδειάσει το εργοστάσιο και να γίνουν  επισκευές στον μηχανολογικό εξοπλισμό του. Θα μπορούσε λοιπόν για τι μέρες αυτές υπολειτουργίας του εργοστασίου να δώσει μέρος της νόμιμης άδειας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες,  άδεια που η εταιρεία τους χρωστάει από το 2018!

Όμως η στάση που κράτησαν οι άνθρωποι της εργοδοσίας ήταν να ζητήσουν επιδεικτικά από τους εργαζόμενους να βγουν στην πλατεία του ΚΔΑΥ και μπουσουλώντας να επεξεργαστούν υλικό το οποίο σαπίζει μήνες έξω στο προαύλιο του εργοστασίου και το οποίο πιθανόν να είναι καρκινογόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό μιας και η δυσοσμία από τις προσμίξεις στο πέρας του χρόνου το καθιστά ακατάλληλο έως και απλησίαστο για να εργαστεί κάποιος πάνω σε αυτό.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από την εταιρεία να τους παράσχει όλα τα απαραίτητα μέσα για να εργαστούν χωρίς να κινδυνεύσει η υγεία τους (ειδικές μάσκες, αντιανεμικά πανωφόρια κλπ) και η απάντηση της εταιρείας ήταν η εκδικητική επίδοση γραπτών παρατηρήσεων σε όλους όσους διεκδίκησαν να δουλέψουν σε ανθρώπινες συνθήκες και όχι σαν δούλοι του 21ου αιώνα!

Όλα αυτά και ενώ η εταιρία ψευδώς δηλώνει πως το εργοστάσιο είναι βιομηχανία για ανακύκλωση χαρτιού και προϊόντων από χαρτί την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι μέχρι και με περιττώματα ζώων…  

Σοβαρές ευθύνες συνεχίζουν να έχουν ο Δήμος Ηρακλείου και ο ΕΣΔΑΚ, καθώς η στάση τους δίνει αέρα στα πανιά του εργολάβου να επιβάλει τους δικούς του όρους τόσο απέναντι στους εργαζόμενους τόσο και στον αν και πως γίνεται ανακύκλωση στο Ηράκλειο. Πάει καιρός τώρα που η Δημοτική Αρχή έχει μείνει στα λόγια για την στήριξη των εργαζόμενων για μόνιμη και σταθερή δουλειά! Πάει καιρός που έχει αφήσει ΕΕΑΑ και εργολάβους να διαχειρίζονται δημοτική περιουσία κάνοντας τους τα χατίρια, τη μία πετώντας ανακυκλώσιμο υλικό στη χωματερή, την άλλη δίνοντας τους τη δικαιοδοσία στις χρηματοδοτήσεις που εισπράττουν, δηλαδή μέρος από τα χρήματα του λαού μας, να τα κάνουν στέγαστρα και χώρους αποθήκευσης των υλικών ώστε να μην χαλάει η  ποιότητα τους, να μην πέφτει η τιμή τους, για να μη χάσει ούτε ευρώ από τα προσδοκώμενα κέρδη του ο εργολάβος.  Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζονται σαν σκουπίδια και η ανακύκλωση σε ολόκληρη την ανατολική Κρήτη να υπολειτουργεί.

Οι εργαζόμενοι, , δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν των αγώνα τους για αξιοπρεπείς όρους δουλειάς! Οι προσπάθειες τρομοκρατίας και αποδυνάμωσης της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων θα πέσουν στο κενό!

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων παλεύει στο πλάι τους για:

  • Ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής μέσα στο εργοστάσιο. Να ολοκληρωθεί η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και η επισκευή των οχημάτων, κανένας εργαζόμενος σε όχημα χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ ,άμεση επαναφορά του 6ήμερου – 40ωρου για όλους.
  • Να σταματήσει ο απαράδεκτος μισθολογικός διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους.
  • Άμεση και αναδρομική καταβολή της απλήρωτης υπερωρίας για όλο το χρονικό διάστημα που δουλεύουμε με την Waste Solutions σε όλους τους εργαζόμενους. Ενσωμάτωσή της στον μισθό. Επαναφορά του Βαρέου και Ανθυγιεινού Ενσήμου για όλους τους εργαζόμενους.
  • Να υπογραφεί ΤΩΡΑ Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.