Φίκος της Βεγγάλης: Ένα μνημείο της φύσης στην πόλη των Χανίων

0
673

Ένας τεράστιο δέντρο, ο φίκος της Βεγγάλης, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και σπάνια δέντρα του Δημοτικού Κήπου των Χανίων.

Βρίσκεται στη νοτιοδυτική είσοδο του πάρκου από την οδό Τζανακάκη, δίπλα στα κλουβιά που φιλοξενούνται οι κρητικοί αίγραγροι, τα γνωστά σε όλους μας και ιδιαίτερα δημοφιλή στα μικρά παιδιά, κρι-κρι.

fikos-vengalis-1

Ο φίκος της Βεγγάλης έχει ηλικία σχεδόν 150 ετών καθώς φυτεύτηκε μαζί με  άλλα σπάνια δέντρα που έφερε το 1870 ο Ρεούφ Πασάς, υπολογίζεται ότι ήταν πάνω από εκατό, για να δημιουργήσει αυτό το τεράστιο πάρκο που οραματίστηκε, μία πραγματική όαση πρασίνου, έξω από τα τείχη της πόλης των Χανίων.

fikos-vengalis-3

Στην πραγματικότητα ήταν το πρώτο μεγάλο έργο μίας πόλης που τότε άρχιζε δειλά δειλά να επεκτείνεται και να μεγαλώνει τα όρια της.

fikos-vengalis-4

Ο φίκος της Βεγγάλης είναι ένα πραγματικά τεράστιο και εντυπωσιακό δέντρο και αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σύμβολα του δημοτικού κήπου των Χανίων.

fikos-vengalis-2

Φίκος της Βεγγάλης (Ficus Benghalensis). Κατάγεται από τις τροπικές περιοχές της Ασίας, μπορεί να φτάσει σε ύψος 30μ. Τα δερματώδη ωοειδή φύλλα του σκεπάζονται σε νεαρή ηλικία μ’ ένα καστανόχρωμο χνούδι. Είναι εξαιρετικά εύρωστο είδος, κατάλληλο για καλλιέργεια στο ύπαιθρο.