Ημέρα ελεύθερης επίσκεψης την Κυριακή για το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα

0
67

Ημέρα ελεύθερης επίσκεψης στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα είναι αύριο, Κυριακή 25 Αυγούστου.

Το Αστεροσκοπείο ανοίγει τις πύλες του για το κοινό, σε μία προσπάθεια εξοικείωσης του κόσμου με την επιστήμη και την τεχνολογία. Δίδεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του να έχουν μια πρώτη γνωριμία της λειτουργίας του Αστεροσκοπείου, να πληροφορηθούν για τα τελευταία επιτεύγματα στην Αστροφυσική και να παρατηρήσουν από το τηλεσκόπιο εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Το Αστεροσκοπείο είναι επισκέψιμο από τις 6 το απόγευμα ως τις 11 τη νύχτα. Οι επισκέπτες θα έχουν όπως πάντοτε τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου και να παρακολουθήσουν σχετική παρουσίαση, συνήθως έως τις 8.30 το βράδυ. Κατόπιν, οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν με το μάτι, μέσω του τηλεσκοπίου των 1.3 μέτρων, ένα ουράνιο αντικείμενο που θα είναι ορατό εκείνη την περίοδο.

«Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στο υψόμετρο του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, προτείνουμε να είστε κατάλληλα ενδεδυμένοι. Να ληφθεί υπόψη ότι το Αστεροσκοπείο είναι Ερευνητική – Επιστημονική εγκατάσταση. Δεν υπάρχουν χώροι υγιεινής, ικανός αριθμός καθισμάτων για μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οι χώροι είναι περιορισμένοι και δεν προσφέρονται για μεγάλης διάρκειας παραμονή κοινού. Επισημαίνουμε ότι σε ημέρες μεγάλης προσέλευσης η αναμονή για την παρατήρηση με το μάτι μπορεί να ξεπεράσει τη μία ώρα. Για αυτό η επίσκεψη με μικρά παιδιά, όπως και για άτομα με προβλήματα κινητικά, σε ημέρες μεγάλης προσέλευσης δεν συστήνεται.

Επίσης, λόγω της στενότητας του δρόμου προς το Αστεροσκοπείο που εμπεριέχει σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος και του περιορισμένου χώρου στάθμευσης στο Αστεροσκοπείο, η επίσκεψη με λεωφορεία τις ημέρες ελεύθερης επίσκεψης του κοινού δεν είναι δυνατή.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά τα τελευταία 5 χλμ προς την κορυφή του Αστεροσκοπείου (μετά την έξοδο προς αριστερά από το κεντρικό δρόμο προς Νίδα) λόγω της στενότητας του δρόμου και των συνεπειών από τον περασμένο χειμώνα», αναφέρουν οι άνθρωποι του Αστεροσκοπείου.

Η τελευταία ημέρα ελεύθερης πρόσβασης είναι η Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου.

Λίγα λόγια για το Αστεροσκοπείο

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα είναι μια κοινή ερευνητική εγκατάσταση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Max Planck Εξωγήινης Φυσικής της Γερμανίας.

Η θέση του Αστεροσκοπείου, η κορυφή Σκίνακας του Ψηλορείτη σε 1750 μ. υψόμετρο, προσφέρει άριστες συνθήκες για αστρονομικές συνθήκες υψηλής ποιότητας στην περιοχή της Μεσογείου. Είναι εξοπλισμένο με μία πλειάδα οργάνων που το καθιστούν ως ένα απ’ τα καλύτερα εξοπλισμένα Αστεροσκοπεία στον κόσμο τουλάχιστον όσο αφορά το μέγεθός του.

Ερευνητικές Δραστηριότητες

Οι έρευνες που διεξάγονται στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα καλύπτουν πολλά και διαφορετικά πεδία της Αστροφυσικής. Κύρια παρατηρησιακά προγράμματα περιλαμβάνουν:

Μελέτες μεταβλητότητας ενεργών πυρήνων γαλαξιών
Οπτική ταυτοποίηση πηγών ακτίνων Χ
Δομή σπειροειδών γαλαξιών
Φωτομετρία αστρικών σμηνών
Μεταβλητούς αστέρες RR Lyrae
Φωτομετρικές και Φασματοσκοπικές έρευνες αερίων νεφελωμάτων (πλανητικών νεφελωμάτων και καταλοίπων εκρήξεων supernova)
Διπλά αστρικά συστήματα που εκπέμπουν στις ακτίνες Χ, στα οποία περιλαμβάνονται διπλά συστήματα μεγάλης μάζας, υποψήφια συστήματα μελανών οπών και κατακλυσμιαίοι μεταβλητοί
Αναζήτηση Καινοφανών στον γαλαξία M31
Αλληλεπίδραση ουρών κομητών με τον ηλιακό άνεμο

Πολλά από τα προγράμματα διεξάγονται με συνεργασία μεταξύ των Ιδρυμάτων της Κρήτης και του Ινστιτούτου Max Planck, αλλά και σε συνεργασία με πολλούς άλλους αστροφυσικούς και αστεροσκοπεία ανά τον κόσμο. Π.χ. το Αστεροσκοπείο Σκίνακα συμμετέχει στο παγκόσμιο δίκτυο τηλεσκοπίων παρακολούθησης των Blazars (WEBT).

Έρευνα αιχμής σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα αντικείμενα όπως οι ενεργοί πυρήνες γαλαξιών απαιτεί συνδυασμένες παρατηρήσεις σε περισσότερες περιοχές του φάσματος. Ιδιαίτερη σημασία έχουν ταυτόχρονες παρατηρήσεις στις ακτίνες Χ και στο ορατό. Στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα ένα σημαντικό ποσοστό του χρόνου παρατήρησης διατίθεται σε ταυτόχρονες παρατηρήσεις με διαστημικά τηλεσκόπια ακτίνων Χ, όπως ASCA, RXTE, XMM-Newton και Chandra.

με πληροφορίες από patris