Μ. Ανδριανάκης: Επιστροφή στην κανονικότητα

0
101

Γράφει ο Μ. Ανδριανάκης*

Στο μακρό χρόνο της θητείας της ως γενικής Γραμματέως του ΥΠΠΟ, η κ.Λίνα Μενδώνη αντιμετώπισε με γνώση σε βάθος και με αποτελεσματικότητα τα θέματα της πόλης των Χανιών, πολλά από τα οποία είχαν δρομολογηθεί. Και τα όσα γράφω δεν έχουν να κάνουν με πολιτική τοποθέτηση, αλλά με την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια και για το πως θα αξιοποιηθούν και πάλι κάποιες «ευκαιρίες».

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το έργο της ανάδειξης των οχυρώσεων (Βυζαντινών και Βενετσιάνικων) με έργα και εκτεταμένες απαλλοτριώσεις, αλλά και άλλες διοικητικές ενέργειες, που θα έλυναν μεγάλα προβλήματα που χρονίζουν από πολλές δεκαετίες εξαιτίας πολλών παρανοήσεων και «άγνοιας κινδύνου» από πλευράς τοπικών φορέων, είχαν μπει στο δρόμο της επίλυσης, χάρη στην ταχύτατη αντίδρασή της σε κάθε θετική πρόταση για την πόλη μας.

Σε αυτό συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Χανίων, της Περιφέρειας Κρήτης και άλλων φορέων, όπου τα μεγάλα αυτά θέματα συζητιόταν, ωρίμαζαν και προχωρούσαν για λύση, που θα πρέπει να πούμε πως πολλές φορές δεν ήταν άμεση, έπρεπε όμως κάποτε να δρομολογηθεί. Οι τοπικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλο αυτό το διάστημα συνέχιζαν τις προσπάθειές τους πάνω σε αυτές τις κατευθύνσεις, χωρίς όμως την προηγούμενη δυναμική (εκτός από το θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου) από την πλευρά του ΥΠΠΟΑ.

Από την πλευρά του Δήμου υπήρξαν πολλές παρανοήσεις τα τελευταία χρόνια, που έφεραν πολύ πίσω την κατάσταση:

-Εγκαταλείφθηκε η Προγραμματική Σύμβαση, στο πλαίσιο της οποίας πολλά θέματα θα μπορούσαν να είχαν άλλη εξέλιξη.

-Το θέμα της τροποποίησης του καταστροφικού Νέου Ρυμοτομικού Σχεδίου του 1947!!!, που επίσης είχε δρομολογηθεί, «κόλλησε».

-Το θέμα δρομολογημένων, μεγάλων απαλλοτριώσεων στη νοτιοδυτική πλευρά του Βενετσιάνικου τείχους και στην πλατεία Συντριβανίου δεν προχώρησε (προχώρησαν όμως-ευτυχώς-οι απαλλοτριώσεις στο νότιο Βυζαντινό τείχος καθώς και η κατεδάφιση των κτηρίων από το Δήμο Χανίων και μια πρώτη αποκατάσταση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων).

-Το θέμα της εξεύρεσης χώρων για τη δημιουργία μεγάλων υπόγειων χώρων στάθμευσης στα όρια της παλιάς πόλης (μεταξύ αυτών και στο Εθνικό Στάδιο) για την απελευθέρωση των οχυρώσεων και την ανακούφιση του κυκλοφοριακού
του κέντρου της πόλης»πάγωσαν» εντελώς (μοναδική θετική εξέλιξη η κίνηση του νέου Δημάρχου για την απόκτηση μέρους του οικοπέδου της ΑΒΕΑ από τη νέα Δημοτική Αρχή).

-Το δρομολογημένο θέμα της διαβόητης μελέτης αποκατάστασης των νεωρίων, που σέρνεται επί χρόνια «κόλλησε» (ελπίζω να προχωρήσει τουλάχιστον η νέα διαδικασία, που δρομολογήθηκε τελευταία).

Αυτά έλεγα προ ημερών σε μια εκδήλωση στο ΚΑΜ με το γενικό τίτλο «παρανοήσεις» και δεν μπορώ να μην πω πως χάρηκα πολύ από τα όσα συζητήθηκαν και εξαγγέλθηκαν από την κ.Υπουργό και το Δήμαρχο Χανίων.

Να πω πως εδώ ισχύει το «επανερχόμαστε στην κανονικότητα», αυτήν που δρομολογήθηκε κατά τη συνεδρίαση στα Χανιά του ΚΑΣ το 1997!!! και έφερνε τις μεγαλύτερες αλλαγές στην πόλη. Θέλω να πιστεύω πως η εκ νέου παρουσία της κυρίας Μενδώνη στο Υπουργείο μπορεί να αποτελέσει για τα Χανιά μια «νέα εποχή», με τη συνεργασία του Δήμου και τη στήριξη των διαδικασιών από από την ισχυρή κυβερνητική παρουσία.

Για να λυθούν τα χρόνια προβλήματα χρειάζεται επιτέλους μακροχρόνιος σχεδιασμός και η επίμονη υλοποίησή του-χωρίς παρεκκλίσεις-σε βάθος χρόνου, κάτι που έλειψε στο παρελθόν.

Σε αυτά επιμέναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Όλα τα υπόλοιπα είναι «λόγια του αέρα». Και όλοι οφείλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια, χωρίς άλλες παρανοήσεις.

Και κάθε άλλη παρανόηση πιστεύω πως έχει λήξει.

  • Ο Μ. Ανδριανάκης είναι επίτιμος Εφορίας Αρχαιοτήτων