Παράνομα κυκλοφορούν στην Ελλάδα 1 στα 4 αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες

0
70

Στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν εισέλθει οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας και όπως αποδείχθηκε από τους ελέγχους 1 στους 4 είναι παραβάτης!

Μάλιστα σε πρόσφατο έλεγχο που πραγματοποίησαν οι Τελωνειακές Αρχές Θεσσαλονίκης σε υπαίθριο πάρκινγκ ανακάλυψαν πως από τα 27 αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες που ελέγχθηκαν επιβλήθηκαν πρόστιμα στα 17 ενώ εκκρεμεί ο έλεγχος επιπλέον 7 οχημάτων!

Πάντως στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ έχουν εισέλθει περίπου 9.500 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με πινακίδες Βουλγαρίας οι οποίοι σύντομα θα καλεστούν από τις αρμόδιες Αρχές ώστε να διαπιστωθεί αν διαθέτουν τα νόμιμα έγγραφα ώστε να κυκλοφορούν στην Ελλάδα και παράλληλα να ελεγχθούν αν τα οχήματα φεύγουν από την ελληνική επικράτεια μετά το 6μηνο.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ: «Σημαντικά είναι τα ευρήματα των ελέγχων, που διενήργησαν το εννεάμηνο του 2019 οι τελωνειακές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για τη νόμιμη κατοχή και κυκλοφορία οχημάτων και συγκεκριμένα για τη διαφύλαξη των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων και του ειδικού τέλους ταξινόμησης.

Συγκεκριμένα:
Έλεγχοι: 4.194
Παραβάσεις: 1.001

Σε έλεγχο, που διενεργήσαν υπάλληλοι του Ά Τελωνείου Θεσσαλονίκης για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί προσωρινής εισαγωγής οχημάτων με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα, σε υπαίθρια επιχείρηση, που έχει ως αντικείμενο εργασιών, Εμπορία –Πάρκινγκ – Σέρβις – Επισκευές, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, εντόπισαν σταθμευμένα είκοσι επτά (27) αυτοκίνητα, που έφεραν ξένες πινακίδες. Τα αυτοκίνητα δεσμεύθηκαν και από τον έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκαν:

Σε δεκαεπτά (17) περιπτώσεις, παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (δ. 247/88, Ν. 2960/01), ενώ εκκρεμεί ο έλεγχος για επτά (7) οχήματα.

Για τα οχήματα, που διαπιστώθηκε παράβαση, συντάχθηκε Έκθεση Ελέγχου, η οποία διαβιβάστηκε στο Δικαστικό Τμήμα του Τελωνείου για τον καταλογισμό και την είσπραξη των προβλεπόμενων προστίμων.

Παράλληλα οργανώνονται τελωνειακές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ και εξειδικευμένες δράσεις στους τομείς αυτούς και συγκεκριμένα:

Πραγματοποιήθηκε τελωνειακή επιχείρηση για εντοπισμό αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες, που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις κατοχής και κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε να υλοποιηθεί στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και βασίστηκε σε πραγματοποίηση αιφνιδιαστικών ελέγχων σε σημεία που είχαν προεπιλεγεί από τους αρμόδιους ελεγκτές με στόχο την μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της επιχείρησης.

Συνολικά ελέχθησαν 76 οχήματα, εντοπίστηκαν έως τώρα 10 παραβάσεις και εκκρεμούν να ολοκληρωθούν 2 έλεγχοι, ενώ έχουν δεσμευτεί 6 αυτοκίνητα.»

newauto.gr