Πέντε χρόνια στον 46χρονο για το θανάσιμο καβγά στο Λασίθι

0
125

Αναβίωσε σήμερα στα δικαστήρια η υπόθεση του ηλικιωμένου Κρητικού, ο οποίος είχε τραυματιστεί θανάσιμα μετά από καβγά που είχε με συγχωριανό του στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γιαλού, στα νότια του νομού Λασιθίου.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισε για να δικαστεί – σε δεύτερο βαθμό – ένας 46χρονος ντόπιος, ο οποίος είχε χτυπήσει τον 73χρονο συγχωριανό του, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να τραυματιστεί σοβαρά, αφήνοντας μερικές ημέρες μετά την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.

Το περιστατικό είχε λάβει χώρα τον Απρίλιο του 2008 στον οικισμό του Αγίου Στεφάνου, κοντά στο Μακρύ Γιαλό, με αφορμή κτηματικές διαφορές μεταξύ των δύο χωριανών.

Το χρονικό

Το μεσημέρι της 10ης Απριλίου του 2008, ο 73χρονος μετέβη σε καφενείο του χωριού, όπου συνάντησε τον κατηγορούμενο. Εκεί ο ηλικιωμένος φέρεται να επιτέθηκε φραστικά στον 38χρονο – τότε – συγχωριανό του, εξαιτίας αποζημιώσεων για αγροτικές ζημιές.

Η ένταση κορυφώθηκε και οι δύο άνδρες βγήκαν έξω από το καφενείο, όπου οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου, που είχε κρίνει ένοχο τον κατηγορούμενο, ο 46χρονος χτύπησε με γροθιά τον ηλικιωμένο, ο οποίος έπεσε στο έδαφος και τραυματίστηκε σοβαρά.

Μετά το περιστατικό, ο 73χρονος μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο, όπου εισήχθη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Μία εβδομάδα μετά το συμβάν και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο ηλικιωμένος έχασε τη μάχη με το θάνατο, αφήνοντας την τελευταία του πνοή.

Πριν από περίπου πέντε χρόνια, ο 46χρονος άνδρας κάθισε στο εδώλιο του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου, στα Χανιά, για να δικαστεί για την πράξη της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Η συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων για την επίμαχη υπόθεση έλαβε χώρα στις 9 Ιανουαρίου του 2012.

Ο κατηγορούμενος κρίθηκε τότε ένοχος για την πράξη του, ωστόσο του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της προγενέστερης ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων, επιβλήθηκε μειωμένη ποινή στον κατηγορούμενο, καθώς αυτός ωθήθηκε στην πράξη του από προηγούμενη ανάρμοστη συμπεριφορά του παθόντος, ο οποίος του επιτέθηκε φραστικά ενώπιον τρίτων προσώπων, με απειλητικές και μειωτικές γι’ αυτόν φράσεις, που πρόσβαλλαν την προσωπικότητά του και τον ώθησαν να επιτεθεί στο θύμα, χωρίς ωστόσο αυτή η περίσταση να έχει μειώσει την ικανότητα του κατηγορουμένου για καταλογισμό. Το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο επέβαλε τελικά ποινή κάθειρξης 6 ετών στο 46χρονο. Αποφάσισε, ωστόσο, η έφεσή του να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

«Ήταν η κακιά στιγμή»

Τι υποστήριξε ο 46χρονος

Σήμερα, σχεδόν εννέα χρόνια μετά το τραγικό συμβάν και πέντε χρόνια μετά την εκδίκαση της υπόθεσης από το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, ο 46χρονος κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Απολογούμενος ενώπιον τακτικών και λαϊκών (ενόρκων) δικαστών, ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως ό,τι συνέβη τότε οφείλεται στην «κακιά στιγμή, καθώς έριξε μια γροθιά στο θύμα, πάνω στην ένταση της λογομαχίας».

Τελικά, το Εφετείο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο και σε δεύτερο βαθμό. Όπως και πρωτόδικα, του χορηγήθηκε, πάντως, και χθες το ελαφρυντικό της προγενέστερης ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος. Τελικά, το Δικαστήριο καταδίκασε το 46χρονο σε ποινή φυλάκισης 5 ετών, ωστόσο το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης μετέτρεψε την ποινή του καταδικασθέντος προς 5 ευρώ ημερησίως.

πηγή: neakriti.gr