Προβλήματα από την κακοκαιρία. Τελικά είναι θέμα αρμοδιοτήτων

0
164

Πέρασε λοιπόν ο «τροπικός κυκλώνας», όπως πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την κακοκαιρία, με τη δυνατή νεροποντή και τους ισχυρούς ανέμους που για μία περίπου ημέρα έπληξε την Κρήτη.

Κυκλώνας βέβαια σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε, αλλά στη χώρα της υπερβολής ζούμε γενικώς, οπότε ας το προσπεράσουμε και αυτό.

Το πρόβλημα είναι αλλού.

Ότι αυτή η κακοκαιρία, αν και προέκυψε την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου και θεωρητικά θα έπρεπε να μας βρει προετοιμασμένους, απέδειξε πόσο τελικά ανοργάνωτος και απροετοίμαστος βρέθηκε συνολικά ο Νομός Χανίων, για να την αντιμετωπίσει.

Ήταν η θερινή… ραστώνη που συνεχιζόταν, εξαιτίας και του παρατεταμένου καλοκαιριού, που είχαμε μέχρι και το προηγούμενο σαββατοκύριακο;

Ή ήταν η ανοργανωσιά σε όλα τα επίπεδα, η οποία γενικώς μας διακρίνει.

Αποχετεύσεις ακαθάριστες και αγωγοί ομβρίων γεμάτοι σκουπίδια, ρέματα φραγμένα με χαρακτηριστικότερο το πρόβλημα της Εθνικής οδούς από τον Κόμβο του Βαμβακόπουλου προς τις Μουρνιές.

Ακόμη και τώρα να ρωτήσεις τους αρμοδίους, όλοι θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά, θα αναγνωρίσουν το πρόβλημα,  όμως  θα δηλώσουν αναρμόδιοι για να το αντιμετωπίσουν.

Και θεωρητικά έχουν δίκιο.

Καθώς αυτό το απίθανο ελληνικό κράτος, δημιουργεί νέους θεσμούς, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη τόσα χρόνια μετά να ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες τους.

Ο πολίτης όμως τι φταίει;

Που βλέπει τους δρόμους να γίνονται λίμνες, σε κάθε κακοκαιρία;

Το ίδιο συμβαίνει και στον Κόμβο του Κλαδισού, το ίδιο και στο Καλαμάκι, στην Αγία Μαρίνα στο Γεράνι κλπ.

Γενικώς η χθεσινή κακοκαιρία θα ήταν χρήσιμη, αν μας βοηθούσε να προετοιμαζόμασταν τουλάχιστον για την επόμενη.

Πολύ φοβούμαστε όμως πως και η επόμενη το ίδιο απροετοίμαστους θα μας βρει.

Καθώς όπως έχουμε καταλάβει, τελικά είναι θέμα… αρμοδιοτήτων.

Υ.Γ: Κάποιοι άλλοι όμως για τους οποίους δεν υπάρχει αμφιβολία ούτε για τις αρμοδιότητες τους, ούτε για τις ευθύνες τους καλά θα κάνουν να ξεκινήσουν έστω και τώρα την προετοιμασία για το χειμώνα.

Για να μην βλέπουμε τα ίδια προβλήματα σε κάθε δυνατή νεροποντή.