Προβλήματα προκαλούν οι κτηνοτρόφοι που αψηφούν το χιονιά

0
93

Μίνι σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, για τον καλύτερο συντονισμό των Δήμων και των υπηρεσιών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της επερχόμενης κακοκαιρίας.

 Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη, ήταν τι θα γίνει με τους κτηνοτρόφους, που έχουν τα ποιμνιοστάσια τους στα ορεινά.

Την προηγούμενη εβδομάδα, τρεις κτηνοτρόφοι, είχαν εγκλωβιστεί παραμονή των Χριστουγέννων στο ποιμνιοστάσιο τους, που πήγαν για να ταΐσουν τα ζώα τους,  καθώς δεν υπήρχε τρόπος να γυρίσουν πίσω, λόγω  της ισχυρής χιονόπτωσης.

Ο  κίνδυνος να επαναληφθεί το φαινόμενο και κάποιοι κτηνοτρόφοι να αποκλειστούν και πάλι στα ορεινά, χωρίς να υπάρχει τρόπος να τους απεγκλωβίσουν, είναι ορατός και αυτό επεσήμαναν στη σύσκεψη τόσο ο Δήμαρχος Σφακίων, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων.

Ο κ. Ζερβός τόνισε και προς τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ότι είναι αμαρτία να εγκαλούν το Δήμο και τις υπηρεσίες του, επιρρίπτοντας τους  τις ευθύνες για το γεγονός ότι κάποιοι κτηνοτρόφοι, με δική τους πρωτοβουλία και γνωρίζοντας τους κινδύνους, επιλέγουν να αποκλειστούν στα ορεινά, για να είναι κοντά στα ζώα τους.

 Όπως είπε ο κ. Γιάννης Ζερβός και έχουν προειδοποιηθεί και  ξέρουν ότι δεν μπορούν να τους βοηθήσουν εάν αποκλειστούν, όμως το ρισκάρουν και πηγαίνουν κόντρα στη φύση.

Τα ποιμνιοστάσια τους είναι οργανωμένα και μπορούν να μείνουν εάν χρειαστεί για κάποιες ημέρες, όμως σε πολλές περιπτώσεις, ζητούν συνδρομή από τις υπηρεσίες και με τον τρόπο αυτό, εκθέτουν και άλλους ανθρώπους σε κίνδυνο.

Πιο σκληρός στην τοποθέτηση του ήταν ο κ. Απόστολος Βουλγαράκης που τόνισε με εμφατικό τρόπο πως: « αν κάποιοι αποφασίσουν να πάνε στην κορυφή των Λευκών Ορέων για να μείνουν με τα ζώα τους, ας κανονίσουν οι ίδιοι και ελικόπτερο να πάει να τους πάρει. Μόνο αν υπάρχει ειδική περίπτωση μπορούμε να παρέμβουμε στη διάρκεια του χιονιά.   Σε διαφορετική περίπτωση εάν κάποιοι αποφασίσουν να πάνε να μείνουν μαζί με τα ζώα τους είναι δική τους ευθύνη».