"Έφυγε" από τη ζωή ο "θρυλικός" Αστυνόμος της Κρήτης

0
673

Θλίψη στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας στο Ηράκλειο σκόρπισε το απόγευμα της Πέμπτης η είδηση του θανάτου του Κώστα Σολδάτου, πρώην Διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου.

Το τελευταίο διάστημα η υγεία του εκλιπόντος είχε κλονιστεί καθώς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα το οποίο επιδεινώθηκε. Το απόγευμα ο οργανισμός του δεν άντεξε και «έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι, σε ηλικία 66 ετών, σκορπίζοντας θλίψη στην οικογένεια, τους φίλους αλλά και τους συναδέλφους του στην τοπική ΕΛΑΣ.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στις 12 το μεσημέρι του ερχόμενου Σαββάτου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά και στη συνέχεια η ταφή θα γίνει στο Πέραμα Μυλοποτάμου.

Ο Κώστας Σολδάτος είχε έρθει στην Κρήτη το 1979 με τον βαθμό του υπομοιράρχου και έκτοτε επί σειρά ετών είχε υπηρετήσει σε απαιτητικές υπηρεσίες της τοπικής Αστυνομίας, αρχικά στην Ασφάλεια Ρεθύμνου και κατόπιν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

Στη διάρκεια της πολύχρονης θητείας του χειρίστηκε πλήθος σοβαρών υποθέσεων, όπως για παράδειγμα η σύλληψη του Βαγγέλη Ρωχάμη το 1992, ή η εξιχνίαση ληστειών και η εξάρθρωση κυκλωμάτων του κοινού αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος.

Καθοριστικής σημασίας ήταν η συμβολή του εκλιπόντος στην εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στην ευφυϊα του αποδίδεται η σύλληψη του νεοφασίστα τρομοκράτη Μάρκο Φουρλάν.

Το πλήθος των επιτυχιών αυτών υπήρξαν η αφορμή ώστε ο Κώστας Σολδάτος να αποκτήσει εχθρούς στους κύκλους του υποκόσμου.

Τα κυκλώματα αυτά ήταν που θέλησαν να σταματήσουν την επιτυχημένη πορεία του στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος με τη βομβιστική επίθεση που έγινε σε βάρος της οικογένειάς του.

Τον χειμώνα του 1997, το αυτοκίνητο της οικογένειας Σολδάτου είχε παγιδευτεί με εκρηκτικό μηχανισμό που ενεργοποιήθηκε όταν η σύζυγος του πρώην Διοικητή της Ασφάλειας Ηρακλείου, Γεωργία, επιχείρησε να θέσει σε λειτουργία τον κινητήρα. Από την επίθεση η ίδια είχε τραυματιστεί βαριά.

ΠΗΓΗ: cretalive.gr