"Κόντρες" σεισμολόγων με αφορμή τους σεισμούς στην Κρήτη

0
122

Δημόσιες «κόντρες» κορυφαίων σεισμολόγων της χώρας μας, προκάλεσε η πρόσφατη έντονη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο Νοτιοδυτικά και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Την αντίδραση του Γεράσιμου Χουλιάρα, προκάλεσε η δημοσιοποίηση των απόψεων του σεισμολόγου και επιστημονικού συνεργάτη Ε.Ε. και UNESCO, δρ Γεράσιμου Παπαδόπουλου, ο οποίος σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ, υποστήριξε ότι οι πρόσφατοι σεισμοί στην Αλβανία, τα Αντικύθηρα και την Κρήτη, «ξύπνησαν» το σεισμικό ρήγμα στο Ελλαδικό τόξο, το οποίο δίνει και σεισμούς μεγέθους πάνω από 7 Ρίχτερ.

Σε έντονο ύφος ο Γεράσιμος Χουλιάρας, σχολίασε με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

«Αν έχει αποσταθεροποιηθεί το μυαλό κάποιου και επιμένει δημόσια ότι θα κάνει σεισμό 7 Ρίχτερ στην Ελλάδα, είναι σίγουρο ότι ο κόσμος θα τρομοκρατηθεί και αυτός κάποτε θα επιβεβαιωθεί. Ο τελευταίος 7ρης ήταν στην Κεφαλονιά το 1983 και δεν σχολιάζω στα ΜΜΕ πιθανότητες με ακραία επιστημονικά σενάρια που όπως έχω δηλώσει είναι χρήσιμα για τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας και εκεί πρέπει να απευθύνονται.

Στην εικόνα οι 7ρηδες από το 1900, πηγή USGS».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου, που σήκωσε το… γάντι, και απάντησε στον Γεράσιμο Χουλιάρα, με ανάρτησή του στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

«Ακούω κλαψουρίσματα «ειδικών στη γεωδυναμική» για την άποψή μου περί αποσταθεροποίησης μετά τους σεισμούς Αλβανίας (26.11.2019, μέγεθος Μ6,4) και Δ. Κρήτης (27.11.2019, Μ6,1).

Ας δούμε λοιπόν τα σεισμολογικά στοιχεία, σε ίσα χρονικά διαστήματα 17 ημερών πριν το σεισμό της Αλβανίας και 17 μέρες μετά (μέχρι σήμερα) στο Ελληνικό Σεισμικό Τόξο. Στο πρώτο διάστημα έγιναν μόνο 79 σεισμοί με Μ μεγαλύτερο του 2 και 18 με Μ μεγαλύτερο του 3. Μέγιστο μέγεθος μόνο 4.

Στο δεύτερο διάστημα, έγιναν 229 σεισμοί με Μ μεγαλύτερο του 2 και 75 με Μ μεγαλύτερο του 3. Μέγιστο μέγεθος Μ6,1, ένας Μ5,4 και ένας Μ5,0. Δηλαδή μετά τους ισχυρούς σεισμούς Αλβανίας και Δ. Κρήτης είχαμε σημαντικότατη αύξηση και στον αριθμό των σεισμών και στα μεγέθη τους. Τονίζω ότι κανείς από τους 229 δεν ήταν μετασεισμός του Μ6,1, όλοι έγιναν σε άλλες περιοχές του τόξου. Συνεπώς, ποιός μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχουμε γεωδυναμική αποσταθεροποίηση στο τόξο?

Οι δύο εικόνες προβάλλουν τα επίκεντρα των σεισμών στις δύο προαναφερόμενες χρονικές περιόδους».