Β. Διγαλάκης: «Η έννοια του ασύλου έχει κακοποιηθεί» – Τι είπε στη Βουλή

0
33

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα πανεπιστήμιά μας, τους εργαζόμενους, τα παιδιά μας και τη δημόσια περιουσία. Το αίτημα αυτό βρίσκει ανταπόκριση στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, περιέχεται στη λαϊκή εντολή που λάβαμε, υποστηρίζεται από τους περισσότερους πρυτάνεις, υποστηρίζεται από την ΠΟΣΔΕΠ και πρέπει να το προχωρήσουμε», ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια.

«Η σημερινή κατάσταση δεν είναι προοδευτική, είναι αναχρονισμός, ιδεοληπτικό κατάλοιπο. Πρόοδος είναι ένα πραγματικά ανοιχτό πανεπιστήμιο, ασφαλές, καινοτόμο, δημιουργικό, σύγχρονο», είπε ο κ. Διγαλάκης που υπογράμμισε πως η κατάσταση πρέπει να αλλάξει διότι «είναι βαθιά ταξική».

«Θύματα αυτής της κατάστασης ανομίας είναι τα παιδιά των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων που δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να προσβλέπουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο, για να διεκδικήσουν τα όνειρά τους και το μέλλον τους», είπε ο υφυπουργός και απευθύνθηκε στους βουλευτές που αντιτίθενται στη διάταξη που προτείνει η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια.

«Θα δεχόσασταν ποτέ, η Βουλή να συνεδριάζει με τους βουλευτές αποκλεισμένους, υπό ομηρία από κάποιες συλλογικότητες, στον χώρο του κοινοβουλίου; Υπό την απειλή ότι οι βουλευτές δεν θα φύγουν από τον χώρο αν δεν νομοθετήσουν με τρόπο που θα είναι είναι αρεστός στις μειοψηφίες; Θα δεχόσασταν ο προαύλιος χώρος της Βουλής να γίνει χώρος παραεμπορίου; Και αν δεν τα δέχεστε αυτά για τη Βουλή, το ναό της δημοκρατίας, πώς τα δέχεστε αυτά για τα πανεπιστήμια, το ναό της Παιδείας;», είπε ο κ. Διγαλάκης.

Ο κ. Διγαλάκης περιέγραψε την κατάσταση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα με την εργαλειοποίηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

«To πανεπιστημιακό άσυλο θεσμοθετήθηκε το 1982 με στόχευση συμβολική ότι η δημοκρατία είναι ισχυρή και εγγυάται την ακαδημαϊκή ελευθερία, ανέφερε ο Υφυπουργός Παιδείας.

Και πρόσθεσε: «Από τότε μέχρι σήμερα, η έννοια του ασύλου έχει κακοποιηθεί. Σταδιακά, το άσυλο ιδεολογικοποιήθηκε, έγινε εργαλείο, όχι για τη διευκόλυνση του διαλόγου, αλλά επιβολής μειοψηφικών απόψεων, έγινε ανάχωμα συγκάλυψης φαινομένων βίας, ασυδοσίας, τραμπουκισμών αλλά και των αυτουργών τους. Πλέον έχουμε φτάσει να μιλάμε γι’ αυτό με όρους ποινικού δικαίου: «καταστροφή δημόσιας περιουσίας», «παραεμπόριο», «κλοπές» και «διακίνηση ναρκωτικών». Για ποια ελεύθερη διακίνηση ιδεών μιλάμε, όταν κουκουλοφόροι και κρανοφόροι απειλούν, μέχρι και ξυλοκοπούν καθηγητές στο χώρο των πανεπιστημίων; Όταν κουκουλοφόροι εισβάλλουν στα γραφεία πρυτάνεων, βρίζουν, βεβηλώνουν το χώρο με σπρέι, με σπασίματα;», είπε ο Υφυπουργός Παιδείας και πρόσθεσε ότι συγκεκριμένες ομάδες φοιτητών απαγορεύουν σε καθηγητές και φοιτητές, να κάνουν το μάθημά τους.

Ο Υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σε γεγονός κατάληψης γραφείου σε πανεπιστήμιο από τον Ρουβίκωνα, μια ημέρα μετά την έκδοση του πορίσματος της επιτροπής Παρασκευόπουλου για το άσυλο και την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια, ένα πόρισμα που καλούσε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να παραχωρήσουν χώρους σε συλλογικότητες και ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας, το είχε χαρακτηρίσει εξαιρετικό.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, ο Υφυπουργός Παιδείας είπε ότι ουσιαστικά προτείνεται η επαναφορά της διάταξης του ν. 4009, η οποία προέβλεπε την εφαρμογή της κοινής νομοθεσίας στους χώρους των ΑΕΙ, σε περίπτωση που τελούνται αξιόποινες πράξεις.

«Δεν κρύβω ότι ήταν ένας καλός νόμος. Μια σημαντική διαφορά όμως από τη διάταξη που προτείνουμε είναι ότι ο νόμος εκείνος, στο θέμα του ασύλου, δεν κάλυπτε την πρόληψη αλλά μόνο την επέμβαση μετά την τέλεση του αδικήματος», είπε ο κ. Διγαλάκης.